miercuri, 25 iulie 2012

Cleanul

Clean

      Cleanul este o specie de talie medie atingand o lungime de 80 cm si o greutate de 6 kg. Are un colorit frumos , pe spate fiind verde in diferite nuante , partile laterale fiind argintii.Este intanlit in toate apele din tara noastra prefernad apele cu debit mare si limpezi.Se hraneste cu insecte , pestisori , viermi , carabusi.


Momeli
  1. Viermusi
  2. Rame 
  3. Porumb

Pastrav

Pastrav

    Pastravul este o specie de talie  medie atinagand o lungime de 80 cm si o greautate de 10 kg. Traieste in apele dulci de munte.Are un colorit multiplu fiind violet pe spinare , argintiu pe lateral si alb pe burta.Se hraneste cu larve , moluste si insecte.

Momeli
  1. Libelule
  2. Viermusi
  3. Larve
  4. Voblere

Bibanul

 Bibanul

   Bibanul este un peste argintiu-verzui.Atinge o lungime maxima de 50 de cm si poate atinge exceptional o greutate maxima de 5.0 kg.Prefera apele curgatoare cu multa vegetatie.Este considerat pestele national al Finlandei.Traieste in bancuri numeroase deci pescuitul poate fi distractiv.Se poate pescui cu momeli artificiale cat si cu momeli naturale.





Nalucile pentru biban :
  1. Voblere mici
  2. Naluci suple
  3. Twistere
  4. Oscilante mici

Guvidul

     Guvidul

     Guvidul este o specie de talie mica cu lungime de pana la 25 cm.Este o specie ce prefersa fundul nisipos cu multa piatra.Se hraneste cu scoici din zona in care traieste.Guvidul de mare are corpul alungit si cilindric in partea anterioara si comprimat lateral in cea posterioara. Capul este mare, putin comprimat dorso-ventral.Are gura mare  cu buzele groase si carnoase. Cele doua inotatoare dorsale sunt concrescute la baza. Ventuza ventrala este de lungime variabila.In Romania sunt nominalizate 19 specii, majoritatea formate in mediul marin





Momeala:
  1. Rama rosie
  2. Rama neagra
  3. Viermusi
  4. Bucatura de peste
  5. Scoici

Oblete

 Oblete
      Obletele este o specie raspandita in apele dulci.Atinge lungimea de pana la 17 cm.Are gura indreptata in sus semnificand hranirea de la suprafata.Mai este numit si albete , albisoara sau boblete.Este un peste care prefera apele cu mai putina vegetatie , linistite si chiar adanci . In lunile mai – iunie cand apa incepe sa se incalzeasca obletul se indreapta catre balti  sau chiar afluienti mai mici de-ai fluviilor sau raurilor si depun icrele . Icrele se prind de vegetaie si raman acolo pana cand vor ecloza .







Se hrăneşte cu:
  1. Insecte mici căzute în apă
  2. Larvele roşii de chironomus
  3. Viermuşii
  4. Insectele acvatice şi larvele lor
  5. Crustacee

Platica

Platica

        Platica este un peste de marime medie atingand o greutate de 5 kg si o lungime de 70 cm. Are forma corpului turtita lateral este cel mai lat peste din apele noastre , de culoare argintie , avand capul si gura mici.Prefera locurile linistita din zonele raurilor , baltilor  si a Dunarii.Se hraneste cu  larve , viermi , insecte .





Momeli
  1. Rama
  2. Viermusi
  3. Porumb
  4. Larve
  5. Paine

Babusca

Babusca

    Babusca este o specie de talie mica atingand o lungime maxima de 30 cm si o greutate de 200 de grame.Are corpul turtit lateral de culaore argintie albastruie.Traieste in lacuri , balti , iazuri.Se hraneste cu larve , rame , viermusi , mamaliga.



Momeli
  1. Viermusi
  2. Rame
  3. Mamaliga
  4. Paine
  5. Larve

Mihalt

Mihalt

      Mihaltul este o specie de apa dulce , de marime mica spre medie atingand o greutate de 1,5 kg si o lungime de 50 de cm.Are corpul de culoare verde maroniu , lung cu partea anterioara cilindrica si partea posterioara turitata lateral. Se hraneste cu scoici  , melci , raci , rame , pestisori.

Momeli

  1. Rame
  2. Pestisori vii
  3. Melci
  4. Momeli artificiale

Rosioara

Rosioara

      Rosioara este o specie de talie mica cu o lingime de 50 de cm si o greutate maxima de 3  kg. Are corpul turtit lateral de culoare argintiu verzui . Inotatoarele au culoarea rosie.Se gaseste in majoritatea raurilor si lacurilor.Se hraneste cu insecte  , viermisori  si larve.

 Momeli
  1. Rame
  2. Viermusi
  3. Larve
  4. Mamaliga

Tipar chiscar

Tipar Chiscar

    Tiparul Chiscar este un peste de dimensiuni mici spre medii, atingand o lungime de 30 de cm si o greutate de 3 kg.Este un peste cu corpul alungit, de forma cilindrica de culoare maroniu.Se hraneste cu larve , melci , scoici .

Momeli
  1. Vierumusi albi si rosii
  2. Rame rosii

Ghibortul

Ghibortul

    Ghibortul este un peste rapitor ce traieste atat in apele curgatoare cat si in apele statatoare, cu corpul scurt, turtit lateral.Are o lungime care atinge in mod exceptional 30 de cm. Se hraneste lu carve , insecte , crustacee si pestisori.Reproducea are loc in martie dupa ce se dezgheata apele .Are coprul acoperit cu mucus.
Cele mai bune rezultate la pescuitul ghibortului se obtin toaman si primavara.



Momeala:
  1. Rama
  2. Viermusi
  3. Bucatura de peste
  4. Larve de libelula

Lipanul

Lipanul

        Lipanul este un peste cu dimensiuni mici spre medii atingand o lungime maxima de 50 cm si o greutate de 2.8  kg. Este raspnadit in general in zona de munte cu debit mare.Are inotatoare dorsala extrem de mare deosebinduse usor de ceilalti pesti.Are un colorit frumos fiiind verde-cenusiu pe spate si verde-auriu pe flancuri.Se hraneste  cu larve de insecte , rame, viermusi, crustacei , moluste, dar vaneaza sarind din apa si insecte in zbor.



Momeala:
  1. Rame
  2. Viermusi 
  3. Larve

Lostrita

Lostrita

      Lostrita este un peste de dimensiuni mari ce poate atinge pana la 1.5 m si o greutate de 50- 60 de kg.Este cel mai mare salmonid din apele noastre.Este o specie pe cale de disparitie si implicit protejata prin lege.Prezinta o gura mare cu dinti foarte puternici.Are un corp lung ,turtit ,prefera zonele adnaci,sta pe fundul apei. Vaneza pe inserat si noaptea, este un adevarat pradator de  insecte, pesti, broaste, salamandre, pasari mici de apa. 




Momeli:
  1. Bucatura
  2. Broscute
  3. Pestisori

Somnul

Somnul


    Pescuitul la somn este interesant deoarece aceasta specie poate depasi 100 de kg.Roberto Godi a reusit sa prinda captura vietii sale un un somn de peste  2,5 m lungime si catarind peste 114 kg.Pestele a fost prins in raul Po din nordul Italiei si este cel mai mare somn prins vreodata in Europa avand nevoie de 45 de minute pentru a scoate uriasul peste din apa.




 Somnul este atras de :
  1. Coropisnite - daunator ce produce pagube mari in sere,solarii,etc.
  2. Imbucaturi - bucata de peste infipta in carlig
  3. Scoici
  4. Pesti
  5. Ficatei de pui- fiind in stare de putrefactie pentru a emana un miros specific atragand somnul
  6. Lipitori
  7. Broscute
  8. Rame - puse in general in buchet pentru somni

Fusasrul

Fusarul
         Fusarul este un peste ce se aseamana cu pietrarul.Este o specie de talie mica atingand o lungime maxima de 20 cm si o greutate de 0.5 grame.Corpul sau este acoperit cu solzi mici si aspri.Corpul este fusiform cu o culoare alb - galbuie.Gura este orientata in jos,se hraneste cu larve,insecte ,viermi,pestisori.Se intanleste in Dunare si in raurile mari.






Momeli:
  1. Rame
  2. Viermusi

Stiuca

      Stiuca




     Stiuca este un rapitor avand corpul gros  , botul in forma de cioc de rata , gura mare cu dinti lungi.
Poate atinge gretatea  de 25 de kg si lungimea de 1,5 m. Sta ascunsa in preaja vegetatiilor.Este un peste lacom.



Stiuca se pescuieste cu :
  1. Naluci
  2. Voblere
  3. Pestisori vii

Crap

Crapul 
 
    Lungimea corpului poate atinge 1 m, iar greutatea maximum 40 kg Spatele este, de obicei, negricios, cu nuanțe albăstrii sau verzui, flancurile arămii sau arămii-gălbui, iar abdomenul albicios. Există două forme de crapi: crapul cu spatele jos și crapul cu spatele înalt. Este răspândit aproape pe tot globul.se hraneste pe fundul apei  preferand zonele maloase.Vara se retrage la apa adanca , primavara si toamna este in cautarea hranei , iarna se retrage in locuri de iernare si reduc hrana.


 In aprilie are loc reproducerea crapului adunandu-se la mal si lovindu-se intre ei pentru eliberarea produselor genitale.




Momeli :
  1. Rame
  2. Porumb fiert
  3. Porum de lapte
  4. Porumb conservat
  5. Mamaliga cu diverse arome
  6. Cartofi
  7. Viermusi (albi sau rozi)
  8. Libelule